Vedlikehold Ytterdører

Malte dører

 Dørblad og karm vokses med mild bilvoks, for eksempel Turtle Wax uten slipemiddel, 1-3 ganger pr. år, avhengig av klimatiske forhold på stedet. Voksen gir en beskyttende hinne som øker levetiden og bevarer overflaten på døren. Husk at også dørens fire kanter skal behandles. Dersom overflaten falmes noe over tid, kan den mettes med en egnet olje. Oljen smøres på og tørkes av umiddelbart. Dette vil få frem glansen i overflaten igjen. Owatrol Polytrol er olje som kan benyttes.

Teakdører

Teakdører skal behandles èn gang før montering, eller til døren er mettet. Bruk en Kinesisk treolje (med beskyttelse mot mugg), som f.eks. Jupex 45. Tørk av overflødig olje. Deretter oljes den etter behov, vanligvis vår og høst (eller før døren begynner å bli matt og uttørket), for å gi døren en fet, vannavvisende ytterflate. Obs! Glem ikke dørens fire hjørner og underkant! Dører i teak kan få små sprekker i overflaten. Dette skyldes det faktum at tre er et levende materiale, og det påvirker ikke dørens funksjon eller tetthet. Det er kun et tegn på at døren er laget av et ekte, naturlig materiale. Terskelen leveres ubehandlet og må oljes før montering og etter behov. For å øke levetiden på døren bør den plasseres under overbygg.

Olje tredøren din: Rengjør døren og tørk av med en fille. Fiberrester blir pusset vekk med et fint sandpapir. Puss i treets fiberretning. Olje døren til ytterflaten er fet og vannavvisende. Tørk deretter av all overflødig olje.

 

Vedlikehold av sylindere og beslag
Alle sylindere og beslag trenger vedlikehold og smøring for å opprettholde best mulig funksjon over tid. Sylindere bør smøres 1–2 ganger pr. år. Utvendig monterte sylindere anbefales smurt hver høst. Dette forebygger slitasje og eventuelle funksjonsproblemer i sylinderen. 

NB! Bruk aldri vanlig olje eller grafitt i sylinderen – dette kan gi funksjonsproblemer. Benytt kun låsolje!

Ved eventuelle funksjonsproblemer i låssylinderen anbefales en lett dusj med låsolje. Test deretter funksjonen med nøkkelen og tørk rent. Ved gjentatte funksjonsforstyrrelser anbefales at en autorisert forhandler reparerer eventuelle skadede/slitte deler i sylinderen.

stilklassisk.jpg